Από το Blogger.
RSS

Ασκήσεις

Η λίστα αναπαραγωγής περιλαμβάνει 64 βίντεο με ασκήσεις

Προσανατολισμος στον χρονο: πριν -μετά

Η κατάκτηση της έννοιας του χρόνου και του αριθμού είναι από τις μεγαλύτερες δυσκολίες των παιδιών. Σύμφωνα με μελέτες, οι ερωτήσεις που ξεκινάνε με το πού και το πότε είναι οι πιο δύσκολες για τα παιδιά. Τα παιδιά 3-4 ετών αντιλαμβάνονται καλύτερα το πριν και το μετά. Ο Piaget θεωρούσε ότι η έννοια του χρόνου δομείται στο παιδί στα 8 χρόνια του περίπου.

Δραστηριότητα:
Τοποθετούμε 3 αντικείμενα γνωστά στο παιδί ( πχ τετράδιο, μολύβι, κασετίνα) στη σειρά, οριζόντια. Το αφήνουμε να τα δει για μερικά δευτερόλεπτα και έπειτα τα κρύβουμε. Ζητάμε από το παιδί να μας πει:
Α. Ποιο αντικείμενο βάλαμε πρώτο, δεύτερο, τρίτο
Β. Ποιο αντικείμενο υπάρχει πριν από το μολύβι, μετά από το τετράδιο κτλ
Προοδευτικά αυξάνουμε τον αριθμό των αντικειμένων. Όταν το παιδί μπορεί να συγκρατήσει 6 αντικείμενα, αντικαθιστούμε τα αντικείμενα με σχέδια, πολύ γνωστά αρχικά στο παιδί.

Για τα παιδιά που έχουν δυσκολίες, το πέρασμα από το πραγματικό αντικείμενο στην εικόνα δεν είναι καθόλου εύκολο. Γι ´ αυτό πρέπει να γίνονται πολλές ασκήσεις με πραγματικά αντικείμενα μέχρι να φτάσουμε να δίνουμε φωτοτυπίες στα παιδιά.

Τα παιδιά που δεν εξασκούνται έγκαιρα στην έννοια του χρόνου παρουσιάζουν στο δημοτικό σχολείο δυσκολίες στη γραφή ( πχ μπερδεύουν την σειρά των γραμμάτων, δεν τηρούν σωστά τα διαστήματα ανάμεσα στις λέξεις κτλ ). Επίσης, μπορεί να εμφανίσουν δυσκολία στην ανάγνωση ( ανάγνωση χωρίς ρυθμό) και δυσκολία στα μαθηματικά ( να μπερδεύουν την σειρά των αριθμών, να μην κάνουν σωστά τις πράξεις). Γενικά, αδυνατούν να οργανώσουν σωστά το χρόνο τους ή να υπολογίσουν πόσο χρόνο χρειάζονται για μια δραστηριότητα , το διάβασμα κτλ.


ΣΟΦΙΑ Μ. ΚΟΥΛΟΥΡΗ
ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ S.I.

http://anaptixipaidiou.blogspot.gr/

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου